Projectgegevens

Opdrachtgever Stichting Openbaar Primair Onderwijs IJmond
Onderwijssoort primair onderwijs
Project nieuwbouw
Fotografie -

Omvang en activiteiten

Aantal leerlingen (huidig/maximaal) - / 212
BVO (nieuwbouw/verbouw) 1.458 m2 / -
Aantal m2 bvo voor onderwijs 1.333 m2
Aantal m2 bvo voor overige activiteiten 125 m2 kinderopvang /speelzaal
Overige activiteiten basisschool, speelzaal, buitenschoolse opvang.
Medegebruikers van het gebouw basisschool, speelzaal, buitenschoolse opvang.

Data

Jaartal 1e initiatief tot project 2009
Datum bouwkundige oplevering 15-02-2012
Ingebruikname project 05-03-2012

Energieprestatie

Energieprestatiecoëficient (EPC) -

Bouwpartners

Architectenbureau SP Architecten BV Waddinxveen
Overige ontwerpers en adviseurs Wolf Dikken Adviseurs, Wateringen
Aannemer(s) Rolvink Bouw, IJmuiden

Financiën

In euro's, incl. BTW
Investeringsbudget onderwijs 2.277.500 incl. BTW
Type aanvullend bedrag Jantje Beton + gemeente
Bedrag 50.000,00
Aangewend voor terreinafwerking
Type aanvullend bedrag -
Bedrag -
Aangewend voor -
Type aanvullend bedrag -
Bedrag -
Aangewend voor -
Totale stichtingskosten 2.327.500 incl. BTW

Motivatie

Van onderwijsvisie naar gebouw:Welke voorzieningen heeft u getroffen in en rond het gebouw om toekomstig gebruik te faciliteren:Duurzaamheid is in alle opzichten in de school verwerkt van materiaalgebruik tot continurooster tot natuurspeeltuin waarin de kinderen de natuur weer leren ontdekken. Daarnaast is het dak uitgevoerd als groen vegetatiedak. De ventilatie van de school voldoet aan het frisse scholenconcept klasse B. Ook heeft de school zonnepanelen op het vegetatiedak. De GPR score van het gebouw is 7,92.Op welke wijze stimuleert het gebouw de samenwerking met maatschappelijke partners:Door de eenvoudige structuur en het heldere opzet kon er een combinatie gemaakt worden van speelzaal, BSO en aula voor elk van de participanten. In deze structuur liggen langs de Rameaustraat de gezamenlijke functies en kantoren en aan de tuinzijde met de rustige natuurtuin liggen de leslokalen.Achter de school is een openbaar natuurspeelpark met verschillende elementen waaronder een buiten lesplaats en een moestuin, tevens zal de achtergevel begroeid worden met klimrozen.Op welke manier heeft de inrichting van het proces bijgedragen aan het succes van het project:“Er ontstond een prachtig samenspel tussen SP Architecten, de bouwers van Rolvink bouw en mijzelf. Als bepalend directeur heb je enorm veel zeggenschap en die heb ik ook waar mogelijk gepakt”, aldus Schweitzer. “Het gaat vooral om het maken van keuzes en afwegen om juist iets te doen of te laten. Een balans vinden tussen de mogelijkheden ten opzichte van de financiën. Ik kwam er al doende achter dat er voor verschillende facetten (oa. mosdaken en zonnepanelen) subsidies zijn, die het voor het hele proces gunstig waren. Zo hebben we niet gekozen voor een groen geschilderd dak, maar voor een werkelijk groen mosdak en hebben we geen warmtekoude opslag als verwarming, want dat werd te duur”, geeft hij als voorbeelden. NOG AANVULLEN DEZE TEKST?

Gebruikerservaringen

Directeur school Dhr. H. Schweitzer: “Basisschool de Kariboe uit Heemskerk is één van de meest duurzame gebouwen in het land. Bij de nieuwbouw is werkelijk alles door een groene bril bekeken” Als uitgangspunt is een plus een is drie gehanteerd, waarbij de combinatie van elementen meer opleverd dan de afzonderlijke componenten.

Leerpunten opdrachtgeverschap

-

Gebouwprestaties

Onderwerp Aandachtspunt ontwerp Ervaring dagelijks gebruik
Luchtkwaliteit Heel belangrijk Zeer tevreden
Thermisch comfort Belangrijk Tevreden
Visueel comfort Heel belangrijk Zeer tevreden
Akoestisch comfort Belangrijk Tevreden
Materialisatie Heel belangrijk Tevreden
Energieprestatie Heel belangrijk Zeer tevreden
ICT Neutraal Tevreden
Flexibiliteit Belangrijk Tevreden
Uitbreidbaarheid Belangrijk Tevreden
Toegankelijkheid Heel belangrijk Zeer tevreden
Multifunctioneel (medegebruik van ruimten) Belangrijk Tevreden
Exploitatiekosten Belangrijk Tevreden
- Niet ingevuld Tevreden

Toelichting per thema

Luchtkwaliteit Schoolventilatiesysteem ComfoSchool; Met het ComfoSchool systeem wordt ventilatielucht door middel van een doordachte regeling via een speciaal plafond toegevoerd.
Thermisch comfort Door het groene dak is er een verhoogd comfort, in de zomer is er minder opwarming en in de winter minder afkoeling. In combinatie met nachtventilatie in de zomer dat doorvoldoende massa in het gebouw overdag weer heerlijk koel blijft, dit alles met een eenvoudig ventilatie systeem
Visueel comfort In de lokalen en gangen zijn daglichtkoepels gebruikt. In de lokalen is energiezuinige hoogfrequente School Vision verlichting; de verlichting is geschakeld door daglicht sensoren en aanwezigheidsdetectie, dus er wordt alleen kunstlicht gebruikt wanneer dit noodzakelijk is.
Akoestisch comfort Door de vormentaal van het gebouw is er een ideale demping van geluid, zelfs de open verbinding van aula en bovenverdieping geeft geen overlast.
Materialisatie Dak: Sedum dakbedekking. Plafonds: Rockfon Krios, voorzien van gaatjes. Vloer: Forbo marmoleum, gietvloer Bolidt, Metselwerk gevels, houten kozijnen uit gevingerlast materiaal
Energieprestatie De GPR score van het gebouw is 7,92
ICT Door toepassen van LED smartboarden in de onderwijsruimten in combinatie met geschakelde monitoren aan een pc kunnen meerder manieren van onderwijs gegeven worden in het lokaal
Flexibiliteit In de huidige planvorming is een mogelijke uitbreiding opgenomen
Uitbreidbaarheid Mogelijk in de toekomst
Toegankelijkheid voldoet aan de eisen van geboden toegang, toegankelijk voor minder validen en gehandicapten
Multifunctioneel (medegebruik van ruimten) De aula is multifunctioneel inzetbaar voor school, als uitbreiding van het speellokaal of als extra ruimte voor de speelzaal en BSO. Tevens is deze ruimte in de avond in gebruik voor diverse verenigingen in Heemskerk.
Exploitatiekosten -
- Frisse school : Toegepast is klasse B van het frisse scholenconcept. Onderhoudsarme gevels van clickbrikstenen, groen vegetatiedak van mossedum, zonnepanelen t.b.v. elektriciteitsopwekking, zuinige high lokaal verlichting, lage temperatuurverwarming in de vorm van een vloerverwaming, extra isolerend glas, Buitenmuren met neststenen voor gierzwaluwen, daglicht dringt via gevels en dakramen rechtstreeks het hart van het gebouw in, natuurtuin automatische uitschakeling van computers.