Projectgegevens

Opdrachtgever Stichting LVO
Onderwijssoort voortgezet onderwijs
Project nieuwbouw
Fotografie -

Omvang en activiteiten

Aantal leerlingen (huidig/maximaal) 1258 / 1250
BVO (nieuwbouw/verbouw) 10.576 m2 / -
Aantal m2 bvo voor onderwijs 8169
Aantal m2 bvo voor overige activiteiten 2407
Overige activiteiten Sporthal en multifunctionele zaal (sport, theater, dans e.d.)
Medegebruikers van het gebouw Atletiekvereninging Weert, Handbalvereniging Rapiditas, Regionaal Talentencentrum basketball, Regionaal Talentencentrum volleybal, gehandicaptensport, RICK (culturele instelling) en diverse incidentele gebruikers op het gebied van sport en cultuur.

Data

Jaartal 1e initiatief tot project 2005
Datum bouwkundige oplevering 15-11-2010
Ingebruikname project 03-01-2011

Energieprestatie

Energieprestatiecoëficient (EPC) -

Bouwpartners

Architectenbureau Rau Architecten Amsterdam
Overige ontwerpers en adviseurs PRC Eindhoven en MaastrichtHuisman & Van Muijen - Den BoschVB&T - EindhovenCumae - Arnhem
Aannemer(s) Mertens Bouw - WeertSpie Maastricht - (E installatie)Kemtec - Budel (W installatie)

Financiën

In euro's, incl. BTW
Investeringsbudget onderwijs € 13.480.366,00
Type aanvullend bedrag -
Bedrag -
Aangewend voor -
Type aanvullend bedrag -
Bedrag -
Aangewend voor -
Type aanvullend bedrag -
Bedrag -
Aangewend voor -
Totale stichtingskosten -

Motivatie

Het College heeft sinds jaren als motto 'samen actief'. Samenwerking staat centraal op alle niveaus: tussen leerlingen, tussen leerling en docent en tussen docenten onderling. Daarnaast zoeken we steeds naar mogelijkheden om leren door ervaring (actief) in te bouwen in de lessen.De nieuwbouw bood mogelijkheden deze visie te vertalen in een gebouwelijk concept. Het gebouw kent geen klassieke leslokalen, maar kent vakdomeinen, waar steeds 2 docenten van hetzelfde vak verantwoordelijk zijn voor 2 groepen. Ze hebben daarbij, naast het domein zelf, de beschikking over aangrenzende instructieruimten (in diverse varianten), stiltewerkplekken en ict-voorzieningen. Het gebouw kenmerkt zich doordat deze zaken volledig geïntegreerd worden aangeboden.Verder is heel bewust gekozen voor een transparant, licht gebouw. Veel glas, veel natuurkleuren, veel aandacht (met name in de uitvoering door de architect) voor natuur- en milieu.Het gebouw zelf is flexibel gebouwd: geen dragende muren, zodat de komende 40 jaar steeds ingespeeld kan worden op nu nog onbekende behoeften. Het gebouw kent nog mogelijkheden tot uitbreiding. Eén oorspronkelijk gepland derde gedeelte (naast school- en sporthal) voor een maatschappelijke partner is nog niet gerealiseerd.Samenwerking vindt ook plaats met maatschappelijke partners. Het College ligt op een sport-en onderwijscampus, waar ook sportvereningingen, Wonen Weert en een sportmedisch centrum deel van uitmaken. De school is één van de partijen die vorig jaar de Hein Roethof-prijs heeft gewonnen voor de Campus Servillius, een project direct gekoppeld aan de campus. Het schoolgebouw is met zijn multifunctionele centrale hal zo opgezet dat hier in de avonduren regelmatig gebruik van wordt gemaakt door talloze organisaties voor symposia, lezingen, toneel- en muziekuitvoeringen. De school staat letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving.Het proces om te komen tot het gebouw is niet alleen een verhaal van de concepten op de tekentafel. Met leerlingen, ouders, collega's en directie is via een proces van 'designing down' gekomen tot een model. Maar het uiteindelijke concept is tot stand gekomen door 'trail-and-error'. In het voormalige schoolgebouw muren verwijderen en kijken wat werkt en wat niet. Op deze wijze zijn we samen met docenten, ouders en leerlingen tot het model gekomen van ruimten voor twee klassen. Op deze manier zijn we gekomen tot ons lesrooster met elke dag 4 lessen van 75 minuten. Daardoor is er ook breed draagvlak onstaan voor de uiteindelijke uitvoering.

Gebruikerservaringen

Docent: Het gebouw en de manier van lesgeven zijn vernieuwend. De trap is een echte aanwinst, als middelpunt van het gebouw. De ruimtes nodigen uit tot samenwerking. Tegelijk is het heel confronterend, het is leren door zien. Het gebouw is open, maar warm. Leerling: Ik vind het een mooi gebouw, heel ruim en veel licht. De manier van lesgeven is wel wennen. Het werkt alleen als de docenten lesgeven zoals bij de lokalen bedoeld is.Lid centrale directie: Het gebouw straalt voor mij een andere kijk op onderwijs uit. De volgende woorden omschrijven hoe ik het ervaar: vernieuwend, open en transparant, verbindend, kleurrijk, dynamisch. Wethouder van Weert: "Ik ben de laatste jaren nooit meer zo veel in een schoolgebouw geweest".

Leerpunten opdrachtgeverschap

- Ga niet blind af op de mening van bureaus en architecten, ga af op eigen intuïtie en gevoel. Wees soms eigenwijs. De onderwijsexperts zitten in de school zelf.- Flexibel is niet altijd flexibel. Flexibiliteit zit niet alleen in de constructie van het gebouw of in verplaatsbare wanden, installaties in een gebouw bepalen voor een groot deel de (in)flexibiliteit.- Als je in de tijdplanning de ruimte hebt: experimenteer volop! Durf concepten aan te passen, overboord te werpen of ter discussie te stellen. Het vergroot het draagvlak én het uiteindelijke resultaat wordt beter.- Bij nieuwe technieken: vraag altijd naar gebruikerservaringen van anderen. Gebruik ook andere referenties dan van aannemers, installateurs.- Vergelijkbare scholen als die jij wilt, bestaan niet. Je kunt veel gaan bekijken (vooral doen!), maar maak vooral je eigen concept. Een school is geen confectie, maar maatwerk.

Gebouwprestaties

Onderwerp Aandachtspunt ontwerp Ervaring dagelijks gebruik
Luchtkwaliteit Belangrijk Niet tevreden
Thermisch comfort Belangrijk Neutraal
Visueel comfort Heel belangrijk Zeer tevreden
Akoestisch comfort Belangrijk Zeer tevreden
Materialisatie Belangrijk Tevreden
Energieprestatie Belangrijk Neutraal
ICT Neutraal Neutraal
Flexibiliteit Belangrijk Neutraal
Uitbreidbaarheid Neutraal Neutraal
Toegankelijkheid Belangrijk Zeer tevreden
Multifunctioneel (medegebruik van ruimten) Heel belangrijk Zeer tevreden
Exploitatiekosten Neutraal Neutraal
- Niet ingevuld Niet ingevuld

Toelichting per thema

Luchtkwaliteit Lucht is wat droog. Aanpassingen in luchtkwaliteit blijken duur.
Thermisch comfort -
Visueel comfort Licht en ruimte. Echt overal fantastisch uitzicht op natuur en sport. Veel glas in en om het gebouw.
Akoestisch comfort Zorgen vooraf over geluid. Onterecht. Geluidsdemping in grotere ruimten werk perfect.
Materialisatie Natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar overwegend prima. Misser is de centrale trap met bamboehout. Te kwetsbaar voor dit gebruik. Zorgenkindje.
Energieprestatie -
ICT -
Flexibiliteit -
Uitbreidbaarheid -
Toegankelijkheid -
Multifunctioneel (medegebruik van ruimten) Groot pluspunt. Het hele gebouw is erg efficiënt ingericht en vrijwel elke ruimte is geschikt voor meerdere functies met de centrale hal als hoogtepunt. Wat kan er niet? Verkeersruimte, ontvangstruimte, toneelvoorstellingen, sportactiviteiten, pauzegebied.
Exploitatiekosten -
- -